MPO veya MTP Konnektörlerini Temizlemenin Önemi

Günümüzde, yüksek yoğunluklu fiber optik ağlar dünya çapında ana akım haline geliyor ve çok fiberli MPO ve MTP konnektörleri yüksek yoğunluklu ağlarda kullanılan baskın konnektör tipi haline geliyor. Sonuç olarak, konnektör temizliği ağ arızasının en yaygın nedeni haline geldi. Bir MPO/MTP konnektörü bağlantı yapılmadan önce temizlenmiş olsa bile, uygunsuz temizlik kötü sonuçlar verebilir ve beklendiği gibi olmayabilir. Bu nedenle, doğru yöntem ve araçları kullanarak MPO/MTP konnektörünün incelenmesi ve temizlenmesi çok önemlidir.

MPO/MTP konnektörlerinin temizlenmesi, çoğu kullanıcının düşündüğünden biraz daha zordur. MPO ve MTP konnektörleri geniş bir temas yüzeyine sahip birden fazla fibere sahiptir ve bir fiberdeki herhangi bir kir, konnektördeki diğer fiberlerde sinyal bozulmasına neden olabilir. Ayrıca, erkek konnektörlerde hizalama pimlerinin bulunması nedeniyle, MPO/MTP konnektör yüzeyinin uç taraflarının temizlenmesi kullanıcılar tarafından sıklıkla göz ardı edilir (Şekil 1). Bu nedenle, bir MPO/MTP konnektörünü temizlerken, konnektördeki tüm fiberler düzgün çalışmasını sağlamak için iyice temizlenmelidir; ve bir konektörü tekrar tekrar temizlemek, doğru temizleme yöntemi gerçekten kullanılmadığı sürece beklenen sonuçlara ulaşılmasını garanti etmez.

 

manual cleaning 

 

MPO/MTP Konnektör Temizliği Yöntemler

İlk adım, konektör ferül yüzeyinin incelenmesidir. Bir konektör temizlenmeden önce, temizlenmesi gerekip gerekmediğine karar vermek için bir fiber optik mikroskopla görüntülenmelidir. Temizlik gerekiyorsa, genellikle tercih edilen ve en etkili yöntem, fiber temizleme özel havlusuyla kuru temizlemedir. Kuru temizleme, alkol bazlı temizlik ürünlerinin kullanılmasının aksine, lif üzerinde herhangi bir kalıntı bırakma olasılığı olmadan kiri ve parmak lekesini temizler. Ayrıca, erkek konektör pimlerinin etrafındaki alan da her zaman temizlenmelidir.

Bazen kuru temizleme yöntemi belirli bir konektörü tamamen temizlemek için yeterli görünmeyebilir. İlk temizleme denemesinden sonra, konektörün yeni durumunu değerlendirmek için ikinci bir inceleme yapılmalıdır. MPO/MTP konektörünün ikinci incelemeden sonra hala bir şekilde kirli olduğu belirlenirse, uygun alkol bazlı temizlik ürünleri kullanılarak ikinci bir temizlik için ıslak + kuru temizleme yönteminin kullanılması önerilir. Bundan sonra, tekrar incelenmeli ve gerekirse ıslak + kuru yöntemi kullanılarak tekrar temizlenmelidir. İşlem çok fazla tekrarlanırsa ve sonuç hala negatifse, bu konektörün kalıcı olarak hasar gördüğü ve değiştirilmesi gerektiği anlamına gelebilir. Ancak, temizleme işlemi çok dikkatli bir şekilde yapılmalı ve konektörde herhangi bir kalıcı hasara neden olmamalıdır.

Bir MPO Temizleme Aracı Kullanma

Bir MPO/MTP konektörünün özel araçlarla düzgün bir şekilde temizlenmesi en garantili ve en hızlı yöntemdir. Bir MPO temizleme aracı kullanırken, tek bir tıklama yeterli olacaktır çünkü bu temizleyiciler fiber huni yüzeyine uyacak ve eşit şekilde temizleyecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, MPO Temizleme aracı MPO adaptörlerini de temizleyebilir, bu da onu MPO adaptörlerinin birden fazla kullanıldığı ağ sistemleri için mükemmel bir seçim haline getirir. Öte yandan, bu bir Tek Tıklama temizleme işlemi olmasına rağmen, bu MPO/MTP temizleyiciler 600’e kadar temizleme denemesi yapabilir.ibc cleaning pen

MPO Temizleyici Sayfasını İncelemek İçin Tıklayın