MPO Konnektör Nedir?
MPO “Multi Fiber Push On” un kısaltmasıdır. Daha yüksek bant genişliği ve yoğunluğu yüksek uygulamaları desteklemek amaçlı bir konnektörde çoklu fiber bağlantısını sağlamak için geliştirilmiştir.
Erkek(pimli) ve dişi (pimsiz) olmak üzere 2 versiyonu vardır. En yaygın fiber sayısı şu anda 12 ve 24’tür. 48’den 72’ye kadar olanlar mümkündür ancak sınırlı uygulamaları vardır. Bir sonraki format, 400Gb uygulamalar için gereken 16 ve 32 fiber olacaktır.
MPO ve MTP Konnektörler Arasında Ne Fark Var?
- MTP konnektör, daha iyi mekanik ve optik performans için tasarlanmış yüksek performanslı bir MPO konnektördür.
- MTP konnektör yuvası çıkarılabilir. Bu özellik, MT fiksajının yeniden çalışması ve yeniden cilalanması Montajdan sonra hatta sahada cinsiyetin değiştirilmesi, montajdan sonra fermuarın interferometrik olarak taranmasını sağlar.
- MTP konnektörü, mekanik performansı artırmak için halka şamandırası sunar. Bu, uygulanan bir yük altında iken eşleştirilmiş çiftin fiziksel teması sürdürmesini sağlar.
- MTP konnektörü, itme yayını ortalamak için kullanılan metal pim kelepçesine sahiptir. Bu özellik: Yay kuvvetini merkezler ve yayda görülen lif hasarını ortadan kaldırır.
- MPO da plastik pim kelepçesi ve yuvarlak yay kullanılırken MTP de metal pim kelepçesi ve oval yay kullanılır.
- MPO da 50 eşleşmede pim deliği hasarı ortaya çıkarken MTP de bu sayı yaklaşık 500 dür.
Neden MPO Konnektör, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Veri merkezlerindeki ağ bağlantılarının sayısının hızla artması geleneksel fiber kabloların veri merkezinin sıkışık olmasına sebep olup, yönetilmesini zorlaştırabiliyor. Bu sorunu çözmek için veri merkezleri, kablolamada kullanılan tüm kabloları barındırabilmek için ultra yoğunluğu elde etmelidir.
Tek bir ara birimde 8, 12, 24 fiberleri bir araya getiren MPO/MTP kabloların pratik bir çözüm olduğu kanıtlanmıştır. MTP/MPO çok fiberli kabloların konnektörleri 40GBASE-SR4 ve 100GBASE-SR10 standardını karşılamak üzere bir SC konnektörüyle aynı boyutta ancak 8, 12, 24 fiberi barındırabilir ve bu sayede devreden, kart ve raf alanından tasarruf sağlar.
Dezavantajı: Çok hassas olup yüzey temizliğinin zor olması
MPO Kablolar Nasıl Bağlanır?
Bir MPO bağlantısı oluşturulurken daima bir erkek ve bir dişi konnektör ve bir MPO adaptörü kullanılır. Asla bir erkek bir erkeğe veya bir dişi bir dişiye bağlanmaz.
Dişi-Dişi bağlantısı yapılırsa iki konnektörün de pimleri olmadığı için tam olarak aynı yükseklikte olmaz ve bu da performans kaybına neden olur. Erkek-Erkek bağlantısı yapılırsa iki konnektörün pimleri birbirine çarpacağı için temas kurulamaz ve konnektörler zarar görebilir.
MPO Kablolar Nasıl Ölçülür Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
- MPO kablolar üretildikten sonra temizliği yapılıp hem mikroskobik hem geometrik olarak cihazlardan izlenip kalitesinden ve temizliğinden kesin olarak emin olunur.
- Daha sonra ışık geçirgenliğini ve fiberlerin standart değerleri sağlayıp sağlamadığını kontrol etmek için VIAVI ‘nin MPO test cihazıyla ölçüm yapılır.
- MPO ölçümünde 1 adet cihaza sabitlenen Jumper kablo, 1 adet ölçeceğimiz kablonun tipine bağlı olarak belirlenen Master kablo ve ölçüm yapacağımız DUT dediğimiz asıl kablo kullanılır.
- Ölçüm yapmadan önce kullanılacak kabloların temizliğinden emin olunur ve master kablo ölçüm için referans alınır. Daha sonra ölçüm kablosu master kabloya ve cihaza bağlanıp ölçümü yapılır.
- Ölçüm sonucu kesin sonuçlarla birlikte raporlanır.
MPO Kablo Türkiye’ de Üretiliyor Mu?
MPO kablo Türkiye’de ilk defa SAMM TEKNOLOJİ‘de üretilmektedir.