Compute Module 3 Duyuruldu
Compute Module’un ilk versiyonu 2014 yılında Raspberry Pi Foundation tarafından yayımlanmıştı. Bugün ise aynı konsepteki yeni ürün olan Compute Module 3’ün duyurusu yapıldı.
Compute Module, Raspberry Pi 3‘den farklı olarak k IO Board’ıyla beraber kullanılıyor. Projelerinizde Raspberry Pi kullanmak ama kendinize özel tasarım yapmak istiyorsanız Compute Module bu iş için biçilmiş kaftan. Örnek bir proje için NEC marka LED ekranların akıllı cihaz özelliği için bu modülü kullandığını görebilirsiniz.
Notebook belleğine oldukça benzeyen bu modülün dikkat çeken özelliği donanımının Raspberry Pi 3 uyumlu olması. Bu da ilk modüle göre 10 kata kadar daha hızlı işlem gücü demek. Modül, tıpkı Raspberry Pi 3 gibi BCM2837 yongasına sahip, ve de bu yonga 1.2GHz’e kadar çıkabilen işlemciye ve 1 GB belleğe sahip.
Compute Module 3 Lite
Compute Module’ün iki farklı versiyonu mevcut.
Bu 2 modül arasındaki farkı ise eMMC oluşturuyor. CM3’de 4GB eMMC dahili Flash bellek mevcut. Bu belleğe doğrudan imaj yükleyerek SD kart olmaksızın projelerinizde kullanabilirsiniz.
Gördüğünüz üzere Lite olan sürümde eMMC entegresi pinlenmemiş ve de bu sayede eğer isterseniz kendi eMMC biriminizi bu modülde kullanabilir, hatta SD kart modülü bile bağlayabilirsiniz.
Bu modüle ek olarak Raspberry Pi Foundation bu modülde prototipleme için kullanılan IO Board’u da güncelledi.
Compute Module 3 IO Board
Eski versiyon ile uyumlu olan bu borda resimde gördüğünüz gibi Compute Module’ü bağlayıp daha klasik bir arayüzde projeniz için prototipleme yapabilirsiniz. Bu modül üzerinden işlemciye erişebilir, eMMC modülüne imaj yükleyebilir, hatta sol alttaki SD kart yuvası sayesinde eğer CM3 Lite modülü için SD kart kullanabilirsiniz. Resimdeki USB, HDMI arayüzlerini, ek olarak GPIO pinlerini, CSI, DSI girişlerini projenize eklemeden önce prototipleyebilirsiniz.
Ürünün döküman sayfasına buradan, datasheet’ine buradan, şematiklerine ise buradan erişebilirsiniz.
Soldaki Compute Module 3, Sağdaki Compute Module 1
Şu an uluslararası satıcılarda satışa başlanan Compute module 3’ün Türkiye’ye kısa sürede satışa çıkacaktır.
*Ürünün detaylı incelemesi daha sonra raspi-tr.com adresinden yayınlanacaktır.
Samm Teknoloji Hakkında
Samm Teknoloji, başta fiber optik sistemler ve nesnelerin interneti olmak üzere farklı sektörlerde hizmetleri olan bir üretim ve mühendislik şirketidir. Evlere kadar fiber (FTTH), veri merkezleri ve fiber optik bağlantı ekipmanlarında pek çok patente sahip olup, kendi Ar-Ge’sinde çok çeşitli ürünler geliştirip sektörün kullanımına sunmuştur.
Ayrıca, anahtar teslim elektrik taahhüt işleri, ısı takip ve izleme ve bilişim sektöründe de hizmetleriyle de lider firmalar arasında yer almaktadır.
Ticari Markalar
Samm, Samm Teknoloji, Foyer, FOTAS SAMM Teknoloji A.S’nin kayıtlı Ticari markalarıdır. Diğer isimler, ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.