Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve şirket politikalarımız hakkında sorularınız olabileceğini anlıyoruz. İşinizi kolaylaştırmak için, sık sorulan soruların bir listesini derledik ve ihtiyacınız olan bilgileri almanıza yardımcı olacak ayrıntılı yanıtlar sağladık. Son teknoloji telekomünikasyon çözümlerimizi, ısıtma ürünlerimizi veya SAMM Teknolojisinin diğer herhangi bir yönünü merak ediyor olun, SSS bölümümüz size yardımcı olacaktır.

Fiber Optik Sistemler

SAMM Teknoloji Hakkında

Fiber Optik Kablo Üreticisi

Bir Türk fiber optik kablo üreticisi ve Avrupa, Asya ve Amerika için etkin bir tedarikçi olan SAMM Teknoloji, küresel pazara çok yüksek bir potansiyelle girmiştir. SAMM, iç ve dış ortamlarda kullanılabilen sabit veya mobil ağlar için optimize edilmiş çok çeşitli fiber optik kablo türleri tasarlar ve üretir. SAMM, uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmiş ve test edilmiş yenilikçi ürünleri ile müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için güvenilir, uygun maliyetli optik ürünler sunmaktadır.

Fiber Optik Montaj Üreticisi

SAMM Teknoloji, Türkiye’de fiber optik kablo komple üreticisi ve tedarikçisi, Avrupa ve Asya’da ise optik komple tedarikçisi olarak 2006 yılından bu yana yüksek kaliteli ve güvenilir fiber optik kablo kompleleri sunmaktadır. Fiber optik alanındaki uzun süreli uzmanlığımız sayesinde, en üst düzeyde güvenilirlik sağlayan birinci sınıf bir fiber optik montaj portföyü üretebiliyoruz. Bu nedenle, ana önceliklerden biri, üretim yeteneklerinin devam eden genişlemesi ve ilerlemesidir.

Veri Merkezi Çözümleri Üreticisi

Geleceğe hazır fiber optik veri merkezi ekipmanı üreten bir Türk üreticisi olarak SAMM Teknoloji, UHD ultra yüksek yoğunluklu MTP/MPO paneller ve kasetler, modüler paneller ve kablolama kanalları üretmektedir. SAMM Teknoloji, hızla yaygınlaşan Bulut Bilişim’in mega Veri Merkezlerine olan ihtiyacı artırmasına da ayak uydurmuştur. SAMM, yüksek veri depolama yoğunluğu, veri trafiği ve veri güvenliği ile tüm yapılara uygun Veri Merkezi çözümleri ve ürünleri sunmaktadır.

Fiber Optik Kablo Nedir?

Bir fiber optik kablo, birkaç koruyucu tabaka ile kaplanmış ve ışık sinyallerini iletmek için kullanılan bir veya daha fazla optik fiber içerir. Fiber optik kabloların temel amacı hız ve bant genişliğidir çünkü ışık sinyalleri, elektrik sinyallerini ileten bakır ağ kablolarına kıyasla çok büyük miktarda veriyi daha kısa sürede aktarabilir.
Optik fiberler, aynı malzemeden yapılmış kaplama tüplerinde cam veya plastik çekirdeklerden oluşur; birlikte, çekirdek ve kaplama tüpü bir insan saçı kadar incedir ve çekirdek, ışık sinyallerinin içinden mükemmel bir şekilde aktarılabileceği son derece nettir. Bir fiber optik çekirdek muhtemelen kendi başına ele alınamaz, bu nedenle her zaman renk kodlu bir tampon tüp ile çevrilidir. Bu optik fiberler genellikle her zaman koruyucu renk kodlu bir dış kılıf ceketi ile kaplanan cam fiberlerden veya Kevlar’dan yapılmış bir güç elemanı tabakası ile güçlendirilir.
Liflerin türü ve miktarı; çekirdek, kaplama, mukavemet elemanı ve dış koruyucu kılıf ceket tipine ek olarak; bir kablo türünden diğerine farklılık gösterir; kullanıma, mesafeye ve kablonun döşenmesi gereken çevre ortamına bağlı olarak. Bu nedenle, iç mekan, dış mekan, yer altı veya hava üstü gibi çeşitli kurulum alanları için birçok fiber optik kablo türü vardır.

Fiber Optik Kablolar Nerelerde Kullanılır?

Fiber optik kablolar iki cihazı doğrudan bağlayabilir, ancak genellikle bağlantı panelleri ve iletişim ekipmanı aracılığıyla ağlar arasında bağlantı kurmak için kullanılırlar. Fiber optik kablolar, ses, video ve verileri neredeyse anında aktarmak için geniş bir bant genişliği bağlantısı gerektiren çok sayıda uygulamada kullanılır. İlk olarak askeri, hükümet ve yayın uygulamaları için kullanıldılar ancak ticari, endüstriyel ve hatta konut internet sağlama uygulamalarında çok yaygın hale geldiler. Fiber optik kabloların uygulamaları sınırsızdır ve işte bazı örnekler:

• Kapalı devre televizyon sistemleri
• Veri aktarımı
• LAN & WAN ve multimedya uygulamaları
• Santraller arası bağlantı
• Aktif ağ cihazlarını uzun mesafelerde yüksek hızlarda bağlama
• Reklam panoları
• Tıbbi cihazlar
• Radyoaktif ışınların elektronik sinyalleri etkileyebileceği nükleer santraller
• Elektrik gürültüsünün olduğu noktadan noktaya güvenlik uygulamaları

Bir fiber optik kablo genellikle dört elementten oluşur: ışık ileten fiberler, iç koruyucu akrilik kaplama tüpleri, amaçlı olarak oluşturulmuş bir güç elemanı katmanı ve koruyucu bir dış kılıf kılıfı.
İlk olarak, fiberler bir fiber optik kablonun iç ve asıl etkili elemanıdır. İç optik fiberler mikrometrelerce ince olmalarına rağmen kendi başlarına üç tabakadan oluşurlar. Merkez çekirdek, ışığın aktarıldığı gerçek ortamdır ve son derece net ve verimli olması için tam olarak seçilmiş özelliklere sahiptir. Her fiber optik çekirdek, daha düşük bir kırılma indeksi sağlayan ve ışığın yansıtılmasını ve çekirdeğin içinde tutulmasını sağlayan bir kaplamaya sahiptir. Kaplama tabakası her zaman optik çekirdeğe yapıştırılır ve herhangi bir el aleti ile ayrılamaz. Öte yandan, bir optik fiberin üçüncü akrilik tampon tabakası çıkarılabilir ve temel koruma ve destek amacına hizmet eder ve ışık transfer sürecine katkıda bulunmaz. Buna ek olarak, akrilik tampon, kablonun amacına bağlı olarak yüzlerce fiber içerebilen çoklu fiber optik kabloların daha kolay işlenmesini sağlamak için genellikle renk kodludur.
İkinci olarak, orta kaplama tampon tüpü iç koruyucu katmandır; bu, dış mekan yüksek dirençli fiber optik kablolar gibi içinde gevşek bir şekilde tüm optik fiberleri içeren tek bir gevşek tüp olabilir veya her bir fiberi ayrı ayrı içeren ve koruyan çoklu tampon tüpleri olabilir. bina içi yüksek performanslı fiber optik kablolar gibi. Çoklu fiber geçirmez tampon kablolarda, fiberlerin eşit dağılımını ve kolay erişimini sağlamak için bir SZ düzeninde, içlerindeki fiberlerle birlikte tampon tüpleri, bir iç destekleyici çekirdek elemanının etrafına özel bir modelle sarılır.
Bir fiber optik kablonun üçüncü elemanı, mukavemet elemanıdır. Mukavemet elemanı, Kevlar örgüler veya cam elyafı veya metal zırh, metal olmayan zırh veya jel gibi birçok malzeme seçeneğine sahiptir; ve fiber iç tampon tüplerini tekli kabuklar veya çoklu kabuklar halinde gruplandırma düzeni varyasyonlarına sahiptir. Mukavemet elemanı katmanı, kablonun çekme desteğini ve esnekliğini belirler ve fiber optik kablonun yapısını belirlemek için kullanılır; sıkı, yarı sıkı, gevşek, zırhlı veya suya dayanıklı olsun.

Fiber optik kabloların dördüncü dış katmanı, dış koruyucu kılıf ceketidir. Esas olarak fiber optik kabloyu çevreleyen ortamın koşullarından korur. Kablo dış mekanda kullanılmak üzere yapılmışsa UV güneş ışınlarına, suya, basınca ve gerilime dayanıklı olabilir; ve iç mekan kullanımı için yapılmışsa, genellikle çok yansıtıcıdır ve yüksek performansa sahiptir.

Bir fiber optik kabloyu oluşturan bu dört unsur, bir kablo tipinden diğerine, bir üreticiden diğerine biraz farklı olabilir ve ayrıca fiber optik kablonun amaçlanan sonlandırma noktasının veya konektör tipine göre de farklılık gösterir; bu, fiber optik kablolarla olan olanakların sınırsız olduğu ve yaratıldıkları abartı ve bağlantı hızlarına kadar yaşadığı anlamına gelir.

Optik Fiberin Çekirdek Boyutları Nelerdir?

Çekirdek ve kaplama her zaman tek bir birim olarak bir arada olduğu için, ölçüm standardı her zaman her iki elemanın çap değeri tarafından mikrometre cinsinden bir oran olarak belirlenir. ve tek modlu fiberler için 9/125μm. Dış akrilik değişkendir ve üretici kalınlığını ve rengini seçebilir. Aşağıdaki çizim, üç standardın hepsinden bir fiberin bir bölümünü göstermektedir.

Fiber Optik Çekirdek Tipleri

Yukarıda belirtildiği gibi, eşzamanlı sinyallerin sayısına göre iki tür optik fiber vardır: Çoklu mod ve Tek mod.

Çok modlu optik fiberler, 50μm veya 62.5μm çekirdeğin etrafında 125μm kaplamaya sahiptir. Bu iç çekirdek çapı, ışığın içinden aynı anda birden çok çizgi yayılmasında ve çeşitli yansıma açılarında geçmesi için nispeten yeterince büyüktür. Multi-mode fiberlerde ışık milyonlarca kez yansıtıldığı veya kırıldığı için fiberin sonuna ulaşmadan kat ettiği mesafe aslında fiberin kendisinden daha uzundur ve ‘Dispersiyon’ adı verilen iletimde gecikmeye neden olur.

Tek Modlu optik fiberler, 125μm ile aynı kaplama çapına sahiptir ancak 9μm’lik çok küçük bir çekirdeğe sahiptir. Bu son derece ince çekirdek, yalnızca bir yayılan ışık hattının iletilmesine izin verir; bu, Tek modlu bir fiberin, içinden yalnızca bir ışık huzmesinin geçmesine izin veren tek bir yol olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, çekirdek çok ince olduğu için ışık, neredeyse hiç kırılma açısı olmadan içinde hareket eder; bu, ışığın içinde kat ettiği mesafenin gerçek fiberle aynı uzunlukta olduğu ve Multi-mode fiberlere göre daha hızlı ve daha az dağılım gecikmesi ile ulaştığı anlamına gelir.

 

Çok Modlu Fiber

Multi-mode fiberlerin katman çaplarına (çekirdek, kaplama, tampon) göre iki ana standardı vardır: birincisi 62.5/125/250mikron ve ikincisi 50/125/250mikron; kızılötesi lazer ışınlarını iletmek için en uygun dalga boyu ise 850 ile 1300 nanometre arasındadır.

Öte yandan, Multi-mode fiberlerin üretim maliyeti Single-mode’a göre daha uygundur, ancak Single-mode kablolamaya göre nispeten daha yüksek ışık sinyali kaybına sahiptirler. Tüm bu sebeplerden dolayı, bağlantıların çok olduğu, mesafenin kısa olduğu ve son kullanıcı idaresinin hesaba katıldığı “Yerel Alan Ağları”nda veri iletimi için genellikle Multi-mode fiber optik kablolar tercih edilmektedir.

Ek olarak, Çok modlu fiber optik kablolar, yüksek hassasiyetli konektörlere ihtiyaç duymaz, çünkü nispeten daha büyük çekirdek çapı, daha büyük bir hata payına izin verir. Bu nedenle, Çok modlu konektörler, ekipman, LED ışık kaynakları ve sensörler genellikle daha ekonomik ve pratiktir.

Çok modlu optik fiberler, ışık sinyali indeks yapısına göre, Adım indeksli Çok modlu fiber ve Kademeli indeksli Çok modlu fiber olmak üzere iki gruba ayrılabilir.

Step-Index Multi-Mode Fiber nedir?

Adım indeksli optik fiber, kaplamanın yoğunluğu ve kırılma derecesi ile zıtlık oluşturan bir birleşik yoğunluğa ve bir basit kırılma indeksi derecesine sahip bir çekirdeğe sahiptir, bu nedenle, ışık ışınları bir Adım indeksli optik fiber çekirdeğin içinden geçtiğinde, düz çizgiler halinde hareket ederler. çekirdeğin içinde ve fiber kaplamanın iç duvarına her çarptıklarında yansıtılırlar; başka bir deyişle, ışık huzmeleri Adım indeksli liflerden zikzak hareketiyle geçer. Bu nedenle, fiber çekirdeğin nispeten daha geniş olması, birçok ışık huzmesinin birçok değişken açıda birinci uç açıklığına itilmesine olanak tanır. Bununla birlikte, ışık çekirdeğe kritik yansıma açısından daha yüksek bir açıyla ışınlanırsa, ışık demeti kaplama tarafından yansıtılmaz, bunun yerine kırılır ve kaplamadan geçerek tampon katmanın iç duvarına çarpar ve tamamen kaybolur.

Ek olarak, ışık huzmeleri Adım İndeksli Çok modlu fibere çeşitli açılarda girebildiği için, toplam hareket mesafesi birbirinden farklıdır ve son dağıtım Dağılım gecikmesi uzun ve oldukça değişkendir. Step-Index Multi-Mode, 10 ile 50 MHz/Km arasındaki bant genişliğinde veri aktarabilir.

Kademeli İndeksli Çok Modlu Fiber Nedir?

Kademeli indeksli optik fiber, içinde çok sayıda katman bulunan bir çekirdeğe sahiptir, her katman biraz farklı bir yoğunluğa ve kırılma indeksi derecesine sahiptir. Kademeli indeksli bir fiber çekirdeğin 50 ila 400 katmanı vardır, iç yoğunluk ve kırılma indeksi derecesi, çekirdeğin merkezinde en düşük ve kenarında en yüksektir; merkezden dış katmanlara doğru her katmanda yoğunluk artar ve kırılma indisi derecesi de aynı şekilde artar. Bu nedenle, bir ışık demeti Kademeli bir fiber optik çekirdeğin içinden geçtiğinde, çekirdeğin kendisinde birden çok kez kırılır ve çekirdeğin içinde simetrik dalgalı bir çizgide ilerler ve bağlı olarak fiber kaplamanın iç duvarına bile ulaşmayabilir. çekirdeğe girdiği açı. Bu nedenle, fiber çekirdeğin nispeten daha geniş olması, birçok ışık huzmesinin birçok değişken açıda birinci uç açıklığına itilmesine olanak tanır. Bununla birlikte, ışık çekirdeğe kritik yansıma açısından daha yüksek bir açıyla ışınlanırsa, ışık demeti kaplama tarafından yansıtılmaz, bunun yerine kırılır ve kaplamadan geçerek tampon katmanın iç duvarına çarpar ve tamamen kaybolur.

Öte yandan, ışık huzmeleri Dereceli İndeksli Çok modlu fiber çekirdeğe değişken açılarda girebilse de, hepsi her dalga ile ortadaki düğüm noktalarında buluşur. Ayrıca ışığın simetrik dalgaları nedeniyle Dispersiyon gecikmesi çok uzun değildir ve değeri küçük bir ortak aralıkta değişir. Sonuç olarak Dereceli İndeksli Çok Modlu fiberler, 200-300 MHz/Km ile 5-6 GHz/Km arasında değişen bant genişliklerinde veri aktarabilir; bu, Adım indeksli fiberden son derece yüksektir.

 

Çok Modlu Fiberin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Çok Modlu Fiber Optik Avantajları Çok Modlu Fiber Optik Dezavantajları
Daha büyük çekirdek çapından dolayı, fiber uçları, fiber sonlandırma sırasında daha kolay hizalanır ve bu da daha kısa sonlandırma süreleri sağlar. Sınırlı hızları nedeniyle özellikle büyük ölçekli uygulamalarda tercih edilirler.
Kullanılan konnektörler, bileşenler ve aktif elemanlar Single-mode olanlardan daha ekonomiktir. Multi-mode kablolar daha kalındır ve fiyatları single-mode kablolara göre iki kat daha pahalıdır.
Işık aktarımı için daha ucuz LED’ler ışık kaynakları ve sensörler kullanılır. Tek modlu kablolamaya kıyasla erişim mesafeleri çok kısadır.

Çok Modlu Fiber Türleri Nelerdir?

Multi-mode fiberler ilk olarak herhangi bir standart olmadan kullanıldı, her üretici farklı çaplara ve farklı konektörlere sahipti, Multi-mode fiberler farklı ağlar ve farklı ışık kaynakları için farklı şekilde optimize edildi.

80’lerde telekomünikasyon endüstrisi standardı birleştirdi ve herkes 62.5/125μm Multi-mode fiber standardına odaklanmaya başladı ve 50/125μm, Single-mode fiber yerine yalnızca radyo telekomünikasyonu için kullanıldı. Daha sonra 62.5/125μm standardına OM1 adı verildi ve 300 metrelik bir mesafe için yalnızca 100 Mb/s bant genişliği kapasitesine sahipti.

90’lı yıllarda OM2 50/125μm standardı, daha yüksek 1 Gb/s bant genişliği ve maksimum 600 metre mesafe ile yeniden sunuldu. Ardından 2002’de OM3 ortaya çıktı ve ilk 10 Gb/sn fiber optik ağlara yalnızca 300 m mesafe için izin verdi.

Daha sonra 2009 yılında OM4 standardı kullanılmaya başlandı, önce OM3 üzerinden mesafeyi 10Gb/s’de 400m olacak şekilde iyileştirdi, ancak daha sonra 40Gb/s ve 100Gb/s’de aktarım için ancak 100 civarında bir mesafe için yükseltildi. -150m. OM4 ve OM3, özellikle veri merkezi uygulamaları için yıllarca ana standartlar olarak kaldı.

Son olarak 2014 yılında başlayan ancak 2016 yılına kadar resmi olarak standart olmayan OM5, OM4’e göre daha ekonomik bir çözüm olarak oluşturulmuş ve tek fiberde birden çok kanalı kullanıma sunmuştur.

OM1

  • Turuncu renk
  • Çekirdek Boyutu – 62.5um
  • Veri Hızı – 1GB @ 850nm
  • Mesafe – 300 metreye kadar
  • Uygulamalar – Kısa Menzilli Ağlar, Yerel Alan Ağları ve Özel Ağlar
  • 62.5 / 125 Çok Modlu Fiber Kablo

 

OM2

  • Turuncu renk
  • Çekirdek Boyutu – 50um
  • Veri Hızı – 1GB @ 850nm
  • Mesafe – 600 metreye kadar
  • Genellikle daha kısa mesafeler için kullanılır
  • OM1’in 2x Mesafe Kapasitesi
  • Uygulamalar – Kısa Menzilli Ağlar, Yerel Alan Ağları ve Özel Ağlar
  • OM2 Fiber Optik Çok Modlu Kablo

 

OM3 – Lazer ile Optimize Edilmiş Çoklu Mod

  • Renk – Turkuaz
  • Çekirdek Boyutu – 50um
  • Veri Hızı – 10GB @ 850nm
  • Mesafe – 300 metreye kadar
  • Daha az hız modu kullanır, daha yüksek hızlar sağlar
  • MPO konektörünü kullanarak 100 GB’a kadar 40 GB veya 100 GB çalıştırabilir
  • Uygulamalar – Daha Büyük Özel Ağlar
  • 10 Gigabit Lazer, OM3 Fiber Optik Kablolamayı Optimize Eder

 

OM4 – Lazer ile Optimize Edilmiş Çoklu Mod

  • Renk – Menekşe
  • Çekirdek Boyutu – 50um
  • 10Gb / 40Gb / 100Gb
  • Mesafe ve Veri hızı: 400m @10Gb / 150m @40Gb / 150m @100Gb
  • MPO konektörünü kullanarak 150 GB’a kadar 100 metreye kadar
  • Uygulamalar – Yüksek Hızlı Ağlar – Veri Merkezleri, Finans
  • Merkezleri ve Kurumsal Kampüsler
  • OM4 50μ-Multi-Mode 10Giga / 550m Optimize Edilmiş Kablolar

 

  • OM5 nedir?

Temel olarak OM5, 40 Gb/sn ve 100 Gb/sn bant genişliği için yapılmıştır; ancak çoklu dalga boylarını (850nm, 880nm, 910nm ve 940nm) kullanır ve SWDM (kısa dalga dalga boyu bölmeli çoğullama) adı verilen yeni bir teknoloji kullanır. Bu teknoloji, optik fiberin, bant genişliğini dört bağlantıya kadar dağıtan aynı çekirdek içinde birden çok kanala sahip olmasını sağlar. Bu, bir OM5 40Gb/s kablosunun 10Gb/s hızında 4 ayrı kablo görevi gördüğü ve bir OM5 100Gb/s kablosunun dört adet 25Gb/s kablosu olarak kullanılabileceği anlamına gelir. Bu iyileştirme, özellikle OM3 ve OM4 ile uyumlu olan veri merkezi ekipmanı ve kablolama maliyetini azalttı; ve tek bir kabloda çok sayıda bağlantıya sahip yeni bir nesli tanıttı.

 

 

OM4 ve OM5: Fark Nedir?

İlk OM4’ün yalnızca 850nm ile çalışması ve OM5’in 4 dalga boyunda (850nm, 880nm, 910nm ve 940nm) kullanılması amaçlanmıştır. OM5, farklı dalga boylarına sahip birden fazla lazer kanalının tek bir fiber üzerinden aynı anda aktarılmasına izin veren SWDM4 teknolojisini kullanabilir. SWDM4 teknolojisi OM4’e uygulanabilir, ancak 40G/s’de 500m’ye ulaşabilen OM5 kadar optimize değildir. Tablo darbesi, OM4 ve OM5’in bant genişliği ve mesafesindeki farklılıkları gösterir.

Fiber Type OM4 OM5
10GbE 400 m 400 m
40GbE 150 m 150 m
100GbE 150 m 150 m
40G-SWDM4 400 m 500 m

Tek Modlu Fiber

Tek modlu bir optik fiber, 125μm çapında normal bir kılıftır, ancak aynı yol üzerinde ışık ışınlarını aktaran son derece ince (8 ila 10 μm) bir çekirdeğe sahiptir. Tek modlu fiberdeki ışık sinyali, sadece çekirdek içinde hizalı kalmak için fiber boyunca hafifçe yansıtılır. Bu, ışığın neredeyse hiç dağılma gecikmesi olmadan ve çok düşük zayıflama ile fiberin uzunluğuna neredeyse aynı bir mesafe kat ettiği anlamına gelir.

Tek bir ışık modu olduğu için, çekirdek malzeme, dağılım seviyesini değiştiren ve 100 TeraHz/Km’ye ulaşabilen yüksek bant genişliğini koruyan ana değişkendir. Bir fiber kablonun birden fazla Tek modlu fiberi varsa, ışık sinyalleri bunların içinden geçer ve neredeyse aynı anda sona ulaşır.

Ek olarak, Tek modlu fiberler daha uzun dalga boyları kullanır; 1310 ila 1650 nm arasında ve düşük yayılma kaybına sahip ve neredeyse hiç dağılım yok. Düşük kayıp ve daha uzun dalga boyu nedeniyle, tek modlu fiberler, Çok modlu fiberden 50 kata kadar daha fazla mesafe ile yüksek iletim hızları sağlar.

 

 

Tek Modlu Fiberin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

Tek Modlu Fiber Optik Avantajları Tek Modlu Fiber Optik Dezavantajları

100 km’ye kadar çok uzun erişim sistemi mesafeleri için kullanılabilir.

Daha küçük çekirdek çapı nedeniyle, Tek modlu fiber üretimi daha fazla zaman ve çaba gerektirir.

Yaklaşık 10Km için 10Gbps’ye kadar yüksek bant genişliklerini ve yüksek hızları destekler.

Küçük bir çekirdek çapına sahip olduğu için Single-mode konektörler ve pigtail kablolar çok pahalıdır.

Tek modlu bir fiber kablonun fiyatı, Çok Modlu bir kablonun fiyatının yarısıdır.

Tek mod, LED’ler yerine daha pahalı lazer diyotları gerektirir.

Uzun mesafelerde yüksek performans, onu fiber ağ dağıtımı için tek seçenek haline getirir.

 

Tek modlu fiber aktif ekipman, aksesuarlar ve dönüştürme cihazları çok pahalıdır.

 

Tek Modlu Fiber türleri nelerdir?

ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği), Single-mode fiberin birçok türünü ilk kullanıldığı günden bu yana birçok faktöre göre sınıflandırmıştır. Bir optik fiberi diğerinden ayıran şey, fiber boyunca bir ışık darbesinin zayıflamasıdır (sönümlenmesi); ışık darbeleri dağılmaya başlamadan önceki en yüksek bükülme sınırı; iki alternatif sinyali aktarmak için bir Tek modlu fiber kullanıldığında meydana gelebilecek PMD Polarizasyon Modu Dağılımı ve son olarak, üretim işlemi sırasında hidroksil (OH) iyonlarının kirlenmesinden sonra zayıflamadaki artış olan su zirvesi.

Yalnızca tek bir mod olduğundan, desen dağılımında bir sorun yoktur ve malzeme seçimi, bant genişliğini artıran ancak yaklaşık 100.000 gigahertz ile sınırlı olan kromatik dağılımı azaltabilir. Tek modlu fiber, “mod alan çapı” olarak belirtilen 8-10 mikron çekirdek çapına, etkin çekirdek boyutuna ve 125 mikron kaplama çapına sahiptir. Erbiyum katkılı tek modlu fiberler, sinyalleri yeniden üretmek için çok uzun mesafeli ağlarda kullanılan cihazlar olan fiber amplifikatörlerde kullanılır. Fiberler, DWDM sistemleri için uygun dalga boylarında bant genişliği veya kromatik dağılımı tersine çevirmek için optimize edilmiştir. Bu, aktif elyaf geliştirme alanıdır. Bu alanda geliştirilen kablo çeşitleri şu şekildedir:

G.652

G.652 bir NDSF’dir (dağılım kaydırmasız fiber) ve 1980’lerde en yaygın standarttı. G.652, 1310nm dalga boyu için optimize edilmiştir ve 1400nm dalga boyu için özel olarak azaltılmış düşük su zirvesine sahiptir. G.652 fiber en eskisi olduğu için dört farklı tipi vardır:

G.652A
Attenuation      0.5/0.4      dB 1310/1550nm
Macrobend      0.5 dB      1550nm
PMD      0.5 ps/sqrt(km)

 

G.652B
Attenuation 0.4/0.35/0.4 dB 1310/1550/1625nm
Macrobend 0.5 dB 1625nm
PMD 0.2 ps/sqrt(km)

 

G.652C
Attenuation 0.4 dB 1310-1625nm
0.3 dB 1383/1550nm
0.4 dB 1310nm after hydrogen aging
Macrobend 0.5 dB 1625nm
PMD 0.5 ps/sqrt(km)

 

G.652D
Attenuation 0.4 dB 1310-1625nm
0.3 dB 1383/1550nm
0.4 dB 1310nm after hydrogen aging
Macrobend 0.5 dB 1625nm
PMD 0.2 ps/sqrt(km)

 

G.653

G.653 Tek modlu fiber, 1550nm dalga boyunda dağılımı ve zayıflamayı en aza indirmek için dağılım kaydırmalıdır. Bu teknik, daha uzun yeteneklere sahip fiber optik kabloların üretilmesine olanak sağlar.

G.654

Tek modlu G.654 fiber, 1300nm dalga boyunda sıfır dağılıma sahiptir, kesme kaydırılmıştır ve 1550nm’de minimuma indirilmiştir ve 1600nm civarında dalga boyu ile kullanım için optimize edilmiştir

G.655

Tek modlu G.655 fiber, dalga boyu bölmeli çoklamalı WDM sistemleri kullanılırken dört dalga karışımının büyümesini baskılayan dağılım özelliklerine sahip NZ-DSF (sıfır olmayan dağılım kaydırmalı fiber) olarak sınıflandırılır. Ayrıca G.655 NZ-DSF fiber, yüksek güçlü sinyalleri ve daha uzun mesafeleri ve ayrıca 10 Gbit/sn veya daha yüksek hızlarda yakın aralıklı DWDM (yoğun WDM) kanallarını destekler. G.655, WDM ve okyanus ötesi kablolar gibi uzun mesafeli kablo çalışmaları için optimize edilmiştir.

G.656

G.656, geniş bant optik aktarım için sıfır olmayan dağılım elde etmek üzere Tek fibere özel özellikler ekler.

G.657

G.657, Tek modlu fiberlere bükülmeye karşı duyarsız özellikler ekler.

  • Esnek tek modlu fiber
  • G.657.A1 (minimum 10,0 mm yarıçap)
  • G.657.A2 (minimum 7,5 mm yarıçap)
  • G.657.B2 (minimum 7,5 mm yarıçap)
  • G.657.B3 (minimum 5,0 mm yarıçap)

 

Elyaf Çeşitleri ve Genel Özellikleri

Optik Fiber Çeşitleri ve Genel Özellikleri Tablosu
(OM / OS, TIA tiplerini, B, IEC tiplerini, G, ITU tiplerini ifade eder)
Çekirdek / Kaplama
zayıflama Bant genişliği Uygulamalar/Notlar
Çok Modlu Adım İndeksi
@ 850/1300nm @ 850/1300nm
50/125 micron (OM2, G.651.1) 3/1 dB/km 500/500 MHz/km GB Rated
50/125 micron (OM3, G.651. 1) 2.5/0.8 dB/km 1500/500 MHz/km Optimized for 850nm VCSEL
50/125 micron (OM4, G.651.1 ) 2.5/0.8 dB/km 3500/500 MHz/km Optimized for 850nm VCSEL, higher speed
50/125 micron (OM5) 2.5/0.8 dB/km 3500/500 MHz/km Broadband MMF for WDM 850/950nm VCSEL at higher speed
62.5 / 125 micron (OM1) 3/1 dB/km 160/200/500 MHz/km Local network fiber
100/140 micron 3/1 dB/km 150/300 MHz/km Old
Tek mod
@ 1310/1550nm *
9/125 micron ( OS1 B1.1 or G.652 ) 0,4 / 0,25dB / km HIGH!~ 100Terahertz The most common single fiber for Telem / CATV / high-speed local area network. OS1 is the name of TIA-568 for SM fiber cable for building use with higher attenuation – 1dB / km. All SM fiber looks like low water peak fiber.
9/125 micron ( OS2 B1.2 or G.652 ) 0,4 / 0,25dB / km HIGH!~ 100Terahertz Low water peak fiber. OS2 is a name of TIA-568 for wired SM fiber for outdoor use.
9/125 micron (B2 or G.653 ) 0,4 / 0,25dB / km HIGH!~ 100Terahertz Distributed slip fiber
9/125 micron (B1.2 or G.654 ) 0,4 / 0,25dB / km HIGH!~ 100Terahertz Cut-off and shifted fiber
9/125 micron (B4 or G.655 ) 0,4 / 0,25dB / km HIGH!~ 100Terahertz Non-zero dispersion-shifted fiber
9/125 micron (G.657) 0,4 / 0,25dB / km HIGH!~ 100Terahertz Corrosion-free fiber
Çok Modlu Adım İndeksi
@ 850nm @ 850nm
200/240 micron 4/6 dB/km 50 MHz/km LAN and Slow connections

Fiber Optik Kablo Kaplama Malzemeleri

Fiber optik kablo kaplama malzemesi, gerekli uygulamaya göre özeldir. Yapı malzemesi, mekanik desteği, UV radyasyon direncini, yağ direncini vb. etkiler. Başlangıçta fiber optik kabloların dış kaplaması PVC’den yapılmıştır, Ancak sürekli gelişen sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için halojen içermeyen alternatifler ile değiştirilmeye başlanmıştır. düzenlemeler.

Malzeme Halojensiz UV Dayanımı Tanım
LSFH Polymer Yes Low Good for indoor use
Polyethylene (PE) Yes Yes Good for outdoor applications
Polyurethane (PUR) Yes Yes Extremely flexible cable
PBT Yes Medium Good for indoor use
PA Yes Yes Indoor and outdoor use

Fiber Optik Kablo Kaplama Renk Kodları

İç ve dış mekanlarda kullanılan fiber optik kablolar, içlerinde kullanılan fiberin türünü belirtmek için genellikle renk kodludur. Fiber ucunun aşırı bükülmesini önleyen voltaj ve gerilimi azaltan fiber konektör körüğü de bağlantı tipini belirtmek için renk kodludur. Ek olarak, konektörlerin (SC konektörü gibi) plastik kabuğu da tipik olarak renk kodlu bir kılıf olarak kabul edilir.

Ceketler veya botlar için standart renk kodları en çok b listesine benzer:

Dış Kılıf Kaplama Rengi
Renk Tanım
Turuncu Çok Modlu fiber optik
Turkuaz OM3 ve OM4 10G lazerle optimize edilmiş 50/125 μm Çok modlu optik fiber
Mor OM4 Çok modlu fiber optik
Sarı Tek Modlu fiber optik

 

Commonly Used Fiber Connectors

ST Fiber Optic Connector

Connector Type ST
Coupling Mechanism Twisted on
Fiber Type Single-mode/Multi-mode
Ferrule Type PC, UPC
Fiber Count 1
Typical Applications LAN
Comment Switch

 

FC Fiber Optic Connector

Connector Type FC
Coupling Mechanism Screw
Fiber Type Single-mode/Multi-mode
Ferrule Type PC, UPC, APC
Fiber Count 1
Typical Applications Data and Telecommunication
Comment Switch

 

SC Fiber Optic Connector

Connector Type SC
Coupling Mechanism Pluggable
Fiber Type Single-mode/Multi-mode
Ferrule Type PC, UPC, APC
Fiber Count 1
Typical Applications CATV, Test , Equipment
Comment Switch

 

LC Fiber Optic Connector

Connector Type LC
Coupling Mechanism Pluggable RJ45 style
Fiber Type Single-mode/Multi-mode
Ferrule Type PC, UPC, APC
Fiber Count 1
Typical Applications Gigabit Ethernet, Video, Multimedia
Comment Small Form Factor (SFF)

 

MU Fiber Optic Connector

Connector Type MU
Coupling Mechanism Pushing
Fiber Type Single-mode/Multi-mode
Ferrule Type PC, UPC, APC
Fiber Count 1
Typical Applications Medical, Military
Comment Small Form Factor (SFF)

 

MT-RJ Fiber Optic Connector

Connector Type MT-RJ
Coupling Mechanism Pluggable RJ45 style
Fiber Type Single-mode/Multi-mode
Ferrule Type N/A
Fiber Count 2
Typical Applications Gigabit Ethernet, Asynchronous transmission Mode (ATM)
Comment Only Key Aligned coupling

 

MPO Fiber Optic Connector

Connector Type MPO/MTP
Coupling Mechanism Pushing
Fiber Type Single-mode/Multi-mode
Ferrule Type N/A
Fiber Count 4, 8, 12, 16, 24
Typical Applications Active Transceiver, O/E Module Connections
Comment Only Key Aligned coupling

Raspberry Pi

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi düşük maliyetli, kredi kartı büyüklüğünde, bilgisayar monitörüne veya TV’ye takılabilen, standart bir klavye ve fare kullanan bir bilgisayardır. Her yaştan insanın bilgisayar kullanmayı keşfetmesini ve Scratch ve Python gibi dillerde programlamayı öğrenmesini sağlayan yetenekli küçük bir cihazdır. İnternette gezinmekten yüksek çözünürlüklü video oynatmaya, elektronik tablolar hazırlamaya, kelime işlemeye ve oyun oynamaya kadar bir masaüstü bilgisayarın yapmasını beklediğiniz her şeyi yapabilmektedir.

Dahası, Raspberry Pi dış dünya ile etkileşime girme yeteneğine sahiptir ve müzik makineleri ve ebeveyn dedektörlerinden hava durumu istasyonlarına ve kızıl ötesi kameralı kuş evlerine kadar çok çeşitli dijital maker projelerinde kullanılmıştır. Raspberry Pi’nin dünyanın her yerindeki çocuklar tarafından programlamayı öğrenmek ve bilgisayarların nasıl çalıştığını anlamak için kullanıldığını görmek istiyoruz.

 

Raspberry Pi İncelemesi

 

Raspberry Pi Modelleri

Raspberry Pi modellerini çıkış tarihine göre en yeniden en eskiye doğru sıraladık.

Modeller arasındaki farklar boyut, hız veya eklenen yeni özelliklere göre değişmektedir.

**Raspberry Pi modellerini çıkış tarihine göre aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz market.samm

Raspberry Pi Sıkça Sorulan Sorular

Raspberry Pi Nerede Üretildi Ve Nereden Geliyor?

Raspberry Pi, İngiltere’de geliştirilen ve üretilen bir üründür.

Türkiye’de Raspberry Pi Satın Alabilir Miyim?

Evet, artık mevcut. Daha önce sadece İngiltere ve ABD’de online olarak temin edilebilen ürün, SAMM Teknoloji güvencesiyle artık Türkiye’de. Ürünü şu adresten satın alabilirsiniz market.samm.com

Raspberry Pi’nin Fiyatı Ne Kadar?

Raspberry Pi dünyanın en ucuz ve en küçük bilgisayarı olarak biliniyor. Raspberry Pi modellerine göre fiyatlar değişmektedir. Modelleri web sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz.

Raspberry Pi’m ile Birlikte Ne Gelecek?

Ürünü satın aldığınızda, sadece Raspberry Pi kartını alacaksınız. Diğer tüm ekipmanları da sipariş edebilirsiniz power adapterSD card veya diğer aksesuarları web sitemizden ayrı olarak satın alabilirsiniz.

Can I Run The Raspberry Pi 24/7?

Raspberry Pi sürekli çalışmaya uygun bir üründür. Cihazı kapatmaya gerek kalmadan 7/24 kesintisiz kullanabilirsiniz.

Raspberry Pi Satıcısı Olabilir Miyim?

Raspberry Pi, kâr amacı gütmeyen Raspberry Pi Vakfı tarafından üretilmektedir. Temel olarak geliştirme amaçlı eğitime odaklanan vakıf, ürünü tüketicilere en uygun fiyatla sunmayı hedefliyor. Dolayısıyla en düşük kar marjı ile satış yapılmaktadır. Samm Teknoloji’den ürün satın almak veya bayi olmak için market@samm.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Raspberry Pi’nin Boyutları ve Ağırlığı Nedir?

Boyutlar ve ağırlık modellere göre değişiklik gösterebilir. Detaylı ölçü ve ağırlık bilgilerini web sitemizde her ürünün altında bulabilirsiniz.

Hangi SoC (Çip Üzerinde Sistem) Kullanılıyor?

Raspberry Pi 3 şu parçaları kullanır; Broadcom BCM2837 microchip system. It has a 1.2GHz 64-bit quad-core ARM Cortex-A53 CPU, BroadcomCPU, Broadcom VideoCore IV @ 250 MHz (BCM2837: 3D part of GPU @ 300 MHz, video part of GPU @ 400 MHz).

Raspberry Pi Zero ve Zero W modelleri, ilk Raspberry Pi modellerindeki Broadcom BCM2835 mikroçipine sahiptir. 1GHz tek çekirdekli ARM1176JZF-S CPU ve Raspberry Pi’nin tüm sürümlerindeki GPU’ya sahiptirler.

Neden ARM Tercih Edildi?

Fiyat ve performans açısından, ARM tabanlı işlemciler Raspberry Pi’nin özelliklerine en uygun olanlardır.

Overclock Yapabilir Miyim?

Daha fazla performans sağlamak için yapılan bu işlem CPU’nuzun ısınmasına ve sistemin kararsız hale gelmesine neden olabilir. Bu sebeple bu uygulama dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Raspberry Pi Sistemi Yoğun Kullanımda Arızalanır Mı?

Hayır, Raspberry Pi çok yoğun işlemci ve grafik kullanımı için test edilmiş ve herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.

Raspberry Pi Önyüklemesi Nereden Yapılır?

Raspberry Pi’yi çalıştırmanın en kolay yolu SD Kart’a önyükleme yaparak sistemi başlatmaktır. Linkteki yönergeleri tıklayarak takip edebilirsiniz market.samm SD Kartını başlatmak için.

Açma Kapama Düğmesi Nerede?

Raspberry Pi’yi açmak için fişe takmanız yeterlidir. Açma-kapama düğmesi yoktur. Çalışan programlarınızı veya işletim sisteminizi kapattıktan sonra cihazın fişini çekebilirsiniz.

Neden Bir Gerçek Zamanlı Saat (RTC) Değil?

Ne yazık ki sisteme RTC eklemek çok pahalı olduğundan pil ünitesi olmadan üretilmiştir. Dilerseniz daha sonra GPIO pinleri yardımıyla kendiniz ekleyebilir veya elektronik projelerinizde ihtiyaç duyarsanız farklı çözümler de üretebilirsiniz.

Web sitemizdeki RTC ürünlerine tıklayarak göz atabilirsiniz market.samm.

Satın Alıp Kendimiz Kurabileceğimiz Kitler Var Mı?

Raspberry Pi ile proje geliştirmek için birçok kit bulabilirsiniz. Bunlar ile motor sürebilir, 4G internet bağlantısı kurabilir ve daha birçok proje yapabilirsiniz.

Kitleri web sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz. market.samm.

İlave Bellek Ekleyebilir Miyim?

Hayır, SoC üzerindeki bellek sisteme entegre edilmiştir ve değiştirilemez veya çıkarılamaz.

Raspberry Pi’ye Nasıl Klavye veya Fare Bağlayabilirim?

Raspberry Pi 3 modelinde 4 adet USB portu bulunmaktadır. İstediğiniz portu kullanarak bağlantınızı sağlayabilirsiniz.

Raspberry Pi’yi Nasıl Saklayabilirim, Bir Kutusu Var Mı?

Raspberry Pi lisanslı bir kutuya sahiptir. Çeşitli şirketler tarafından üretilen kutulara göz atmak için ve web sitemizi tıklayarak ziyaret edebilirsiniz market.samm

Hangi Ekranı Kullanabilirim?

HDMI veya RCA girişli ekranları kullanabilirsiniz.

Neden VGA Desteği Yok?

Raspberry Pi üzerinde HDMI mevcuttur. Bir HDMI – VGA dönüştürücü ile VGA girişli ekranınızı bağlayabilirsiniz.

VGA ürünleri için web sitemizi tıklayarak ziyaret edebilirsiniz market.samm.

Dokunmatik Bir Ekran Ekleyebilir Miyim?

Evet, ekleyebilirsiniz. Raspberry Pi Lisanslı Dokunmatik Ekranı kart üzerindeki DSI girişine bağlayabilirsiniz. USB veya GPIO üzerinden dokunmatik özelliği sağlayan Raspberry Pi uyumlu ekranlar bulunmaktadır.

Raspberry Pi ile kullanabileceğiniz ekran modellerini aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz  market.samm.

Kullanım İçin Sıcaklık Aralığı Nedir?

Raspberry Pi üzerindeki çiplerin farklı çalışma sıcaklık aralıkları vardır. Oda sıcaklığında çalışmasında bir sorun yoktur. İşlemci sıcaklığı 80°C baz alınmıştır.

Hangi İşlem Desteklenmektedir?

Raspberry Pi’nin resmi Linux dağıtımı Debian tabanlı Raspbian’dır. Ancak başka Linux sürümleri de mevcuttur. İlgili üçüncü parti sürümleri aşağıdaki linke tıklayarak bulabilirsiniz market.samm..

Android İşletim Sistemi Raspberry Pi Üzerinde Çalışır mı?

IoT projeleri geliştirebileceğiniz Android Things adında bir sürüm var. Ancak bu sürüm telefon ve tabletlerde bulunan sürüme benzememektedir. Detaylı bilgi için Raspberry Pi Android Things sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Windows Raspberry Pi’de Çalışır mı?

IoT projeleri geliştirmek için Raspberry Pi üzerinde Windows 10 IoT adlı bir sürümü çalıştırabilirsiniz. Ancak standart bir Windows sürümü ile karşılaşmayacaksınız. Bu sürümde geliştirdiğiniz bir programı derledikten sonra Raspberry Pi üzerinde çalıştırabileceksiniz. Detaylı bilgiye Windows IoT Core Resmi Web Sitesinden ulaşabilirsiniz.

Cihazım Kilitlenirse Ne Olur?

önyükleme yapmıyorsa, işletim sisteminizi SD Kartınıza yeniden yüklemenizi öneririz. Donanımsal bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, çevre birimlerini değiştirmeyi deneyin. Sorun çözülmezse firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Cihaz Ağları Destekliyor Mu? Wi-Fi Mevcut Mu?

Raspberry Pi 3, 10/100 Ethernet ve 2.4GHz 802.11n Kablosuz özelliğine sahiptir. İnternete kablolu bir ağ veya kablosuz bir ağ ile bağlanabilirsiniz.

Bu durum Raspberry Pi Zero ürünleri için farklıdır. Zero kullanıyorsanız, internete bağlanmak için bir USB-Ethernet ürünü kullanmanız gerekir. Zero W üzerinde 2.4GHz 802.11n Wireless bulunmaktadır. Kablosuz olarak internete bağlanabilirsiniz.

USB Sayısını Arttırmak Mümkün Mü?

Bir USB Hub kullanarak sayıyı artırabilirsiniz. Güç sorunlarını önlemek için harici olarak çalışan bir Hub kullanmanızı öneririz.

USB Hub için web sitemizi tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. market.samm..

‘Digital Signage’ Sistemleri Nedir?

Digital Signage uygulamaları özellikle içeriğin sık değiştiği ortamlar için reklam, toplu bilgilendirme ve mesaj gösterimi gibi uygulamalarda en çok tercih edilen çözümler haline gelmiştir.

Bu tür sistemler açık alanlarda, müzelerde, mağazalarda, hastanelerde, otellerde vb. yerlerde LCD veya projeksiyon cihazları kullanılarak fotoğraf, video, müzik oynatmak için kullanılmaktadır. Raspberry Pi sayesinde bu tür içerikleri uzaktan yönetebilirsiniz.

Isıtma Sistemleri

Elektrikli Yerden Isıtma SSS

Raychem Nedir?

Raychem, Tyco International şirketinin markalarından biridir. Önceleri bağımsız bir şirket olan Raychem, 1999 yılında Tyco tarafından satın alınmıştır. Diğer marka ile birleştikten sonra geniş bir ürün yelpazesine sahip olmuştur. Raychem, yaklaşık 30 yıldır telekom, enerji, askeri ve yapısal kablolama, bilgisayar, medikal ürünler gibi birçok alanda kalite ve güvenin sembolü olmuştur. Tyco ise teknolojik alanda en önemli firmalardan biri olup kullanıcılarının gözdesi konumundadır. Firmamız raychem uzay ısıtma, shrinkible tubing, özel kablolar, fiber optik sonlandırma kutuları, korozyon koruma markaları gibi geniş ürün yelpazesine sahip firmaların temsilcisidir.

Is Floor Heating a Healthy System?

Evet, çünkü zemin 25 ila 35 santigrat derece arasında ısıtılabilir. Bu sıcaklık insanın vücut ısısı için idealdir. Üstelik aşırı ısınma riski de yoktur. Bu tür ısıtmada is de yoktur. Genelde evlerde gördüğümüz ve özellikle kalorifer borularının duvarları zamanla islenir. Bu hava akımından kaynaklanan bir durumdur. Alan ısıtması tüm zeminde homojen olduğu ve 35 dereceyi geçmediği için astım hastalarına önerilen bir sistemdir.

Sıcak ısı serin kafa… İnsanlar genellikle ayakları soğuk olduğunda daha çabuk hastalanırlar. Çocuklar hep yerde oynarlar, bu nedenle burada bir sistemden ısıtma sistemi çok sağlıklıdır.

Elektrikli Alan Isıtması ile Sulu Alan Isıtması Arasındaki Fark Nedir?

Alan ısıtmasında sulu zemin sıcaklığı 60 dereceye kadar yükseltilebildiği için evin iç tarafında sıcaklık farkı oluşur. Zemin sıcaklığının 60 derece olması sağlıklı değildir. Çünkü dolaşım bozukluklarına ve bakteri artışına neden olur.

Elektrikli Alan Isıtma Sistemi Yeni Sistem Mi?

Hayır, ama Türkiye’de bu yeni bir şey. Bunun ana nedeni yabancılar için mülk edinme hakkının Türkiye’de yeni olmasıdır. Yabancılar kendi ülkelerinde kullandıkları elektrikli ısıtmayı talep ettikleri için Türkiye’de bu uygulama 2000 yılından sonra kurulmaya başlandı. İskandinav ülkeleri ve diğer Avrupa ülkeleri, ABD, Rusya gibi ülkelerde elektriğin icadından bu yana farklı şekillerde kullanılan sistem son 50 yıldır son teknoloji ürünler ve kontrol ekipmanları ve kabloları ile en uygulanabilir sistemdir.

Doğal Gaz Yerine Elektrikli Alan Isıtması Kullanmak Mantıklı Mı?

Aslında evet ama Türkiye’de her dairede doğalgaz tesisatı var. Bu Türkiye dışında uygulanan bir yöntem değil. Doğalgaz olan ülkelerde, sanayi bölgelerinde doğalgazı elektriğe çeviren kojenerasyon istasyonları var. Bu sistem için tüm sokakların kazılması gerekiyor. Üstelik bu durum çok tehlikeli çünkü bu sistemde her evde patlayıcı gaz var. Herhangi bir nedenle gaz kesilirse tesisat yatırımı boşa gider. Öte yandan, elektrik üretmek için birçok yöntem vardır (termik, hidroelektrik veya nükleer istasyonlar gibi).

Islak Zemine Elektrikli Alan Isıtması Uygulanabilir Mi?

Evet, elektrikli yerden ısıtma ıslak zeminlerde veya fayans ve mermerlerde uygulandığında ideal performans elde edilebilir, çünkü bu tür zeminler ısıyı hızlı iletir. Ayrıca mermerler ve fayanslar yaz kış soğuktur ama elektrikli yerden ısıtmanız varsa o zemine terliksiz basabilirsiniz.

Soğuk Bölgelerde (Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Van, Hakkari, Şırnak Gibi) Elektrikli Alan Isıtması Çok Pahalıya Mı Mal Oluyor?

Hayır. Elektrikli alan ısıtma sistemleri soğuk ülkelerde tercih edilir (İskandinav ülkeleri, Kanada, ABD) Türkiye’nin doğusunda metre başına düşen güç miktarını 160w/m^2 olarak ayarlarsanız optimum sonuç alabilirsiniz.

Uygulama Fiyatları Nedir?

Elektrikli yerden ısıtma sistemleri evinizin tasarımına, evinizin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte kabaca 20-30 EUR/m2 gibi anahtar teslim bir maliyete sahiptir. Bu fiyata zemin yalıtımı, montaj, devreye alma yapımı, termostat ve her şey dahildir. Ancak akıllı ve konforlu ısıtma sisteminin uygulandığı alüminyum tabaka ilk kurulum maliyetini arttırmakta, sistemin kendisini süreç içerisinde amorti etmektedir. Detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Evimizi Elektrikli Alan Isıtması ile Isıtırsak Bunun İçin Ne Kadar Öderiz?

Türkiye’de tüm evlerde yapılan uygulama elektrik faturası doğalgaz ödemelerini geçmemiştir. Elektrik ve doğalgaz fiyatları birbirine paralel seyretmeye devam ederse bu durum değişmeyecektir. Türkiye’de elektrik pahalı ama gaz çok pahalı.

Elektrik Kesilirse Nasıl Isınacağız?

Elektrik kesildiğinde hayat durur, dolayısıyla diğer ısıtma sistemleri de durur (kombi ve diğerleri). Soba ile ısınmaktan başka bir yöntem yok.

Aynı Sistemi Tavana ve Duvara da Uygulatabilir Miyim?

Evet, ancak alan ısıtmanın avantajlarını kaybedersiniz. çünkü havayı ısıttığınızda daha yüksek olur, bu nedenle yerden ısıtmak mantıklıdır.

Çocuk Odalarına Elektrikli Alan Isıtması Uygulamak Güvenli Midir?

Evet. Çocuklar yerde oynarlar. Çocuklar için elektrik çarpmasına maruz kalma söz konusu değildir. Çünkü dışarıda çocukların dokunabileceği veya kurcalayabileceği bir kablo yoktur. Sadece görünüşte termostat vardır. Termostat ise çocuk kilidi mevcuttur ve kaçak akım koruma şalterine sahiptir. Çocuklar tornavida ya da başka bir şeyle zeminde bir delik açarsa ne olur? Yine de şok olmaz, çünkü tüm evlerin panosunda ve termostatında kaçak akım rölesi vardır. Eğer eski bir evde oturuyorsanız, teknik personelimiz sizin için anahtarları kontrol edecektir.

Camide Elektrikli Alan Isıtması Uygulanabilir Mi?

Evet, camilerde ısı yalıtımı için halılar vardır, elektrikli ısıtma kabloları monte edilir ve harçla kapatılır. Bu harç düzlendikten sonra zeminin üzerine halılar serilebilir. Kablolar 3-4 cm altında olduğu için düzgün bir ısıtma sağlanabilir. Ayrıca camide saf ısıtma yapılarak, caminin doluluk oranına göre termostatla enerji tasarrufu sağlayan saf-saf çalışma yapılabilir.

Türk Hamamlarında ve Saunalarda Bu Sistem Uygulanabilir Mi?

Türk hamamlarında göbek taşının altına ve diğer mermerlere uyguluyoruz. Saunalarda ise tercih edilen bir sistem değil.

Kış Aylarında Donmuş Boruları Raychem Boru Donma Önleme Kablosu Kullanarak Açabilir Miyim?

Hayır. Ancak Raychem’i borularda kullanarak su borularının yıllarca donmasını önleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, yaz aylarında Raychem donmayı önleyici kabloları monte ettirmek ve bu boruları izole etmektir. Bunun için maliyet çok düşüktür. Sistem otomatik olarak kontrol edilebilir, donma gibi bir sigorta oluştuğunda açma/kapama yapılarak su filosu ile çözülebilir.