HalkBank Elects Domestic Turkish Solutions

4.5G’yi tam kapasite kullanmak için 22.5 milyar TL’lik fiber yatırım şart


Türkiye’deki mevcut fiber altyapının 4.5G teknolojisinin tam kapasiteyle kullanılması konusunda yetersiz olacağı noktasında eleştiriler yapılıyor.

Türkiye’nin teknoloji dönüşümünde önemli bir adım olarak görülen 4.5G için ihale sonunda yapıldı, ancak söz konusu teknolojinin kurulum maliyetiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Tartışmalar özellikle, Türkiye’deki mevcut fiber altyapının 4.5G teknolojisinin tam kapasiteyle kullanılması konusunda yetersiz olacağı noktasında yapılıyor. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, 4.5G teknolojisini tam anlamıyla kullanabilmek için mevcut fiber altyapısının 5-6 kat artırılması gerektiğini, mevcut açığın kısa sürede kapatılmasının çok zor olduğunu dile getirdi. Bu tartışmalar beraberinde, fiber şebeke döşeme yatırımının maliyetinin ne kadar olacağı sorusunu akıllara getiriyor. 



Fiber döşemenin 1 metresi 5 dolar 
TELKODER Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, bu yatırımda kablo maliyeti ile kablo maliyetinin yaklaşık 4 katına varan kazma-yerleştirme- kapama yani döşeme maliyeti olduğunu söyledi. Buna göre, 1 metre kablonun 1 dolar olduğu düşünülürse, kabloyu döşeme maliyeti de ortalama 4 dolara denk geliyor. Bu da fiber altyapı kurma maliyetinin 1 metrede 5 dolara denk gelmesi demek.

Altyapının yıllık artış hızı %23 
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak da yaptığı açıklamada, 4.5G teknolojisi için fiber altyapının olmazsa olmaz olduğunu belirtti. Arıak, sözlerini şöyle sürdürdü: “4.5G için fiber altyapının tahminen 5-6 kat artırılması gerekiyor. BTK raporlarını incelediğimizde son beş yılda fiber altyapının yıllık artış hızının yaklaşık yüzde 23 olduğunu görüyoruz. Yani beş yılda ancak iki katına çıkabilmiş. Aynı artış hızıyla devam edilirse fiber altyapı açığının bu kadar kısa sürede kapatılamayacağı açıkça görülüyor.” Arıak’a göre, sektörün önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerekiyor.

Kullanılan telefonların %7 ila 10’u 4G ile uyumlu
4.5G ile ilgili DÜNYA’ya konuşan bir diğer isim Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas oldu. Yeni teknolojinin mobil pazara yönelik olası etkilerinden bahseden Ömer Kavas, şu ifadeleri kullandı: “4G’ye uyumlu telefonlar 2014’ün ikinci yarısından itibaren Türkiye’de satışa çıktı. Kullanılan akıllı telefonların yüzde 7- 10’u 4G’ye uyumlu. Bu zaman içinde artacak ama ihalenin ardından olumlu yönde gelişmeler olabilir. Zam gelecek beklentisiyle yeni telefon alımlarında bir artış yaşanmıştı, bu devam edecek. Kur nedeniyle fiyatlardaki yükselme ise talebi bir nebze frenleyebilir. Bundan sonraki süreçte akıllı telefon alanlar 4G’ye uyumlu olan modelleri tercih edecek. Yıllık 14-17 milyon adet telefon tüketiyoruz.”


Samm Teknoloji Hakkında

Samm Teknoloji, başta fiber optik sistemler ve nesnelerin interneti olmak üzere farklı sektörlerde hizmetleri olan bir üretim ve mühendislik şirketidir. Evlere kadar fiber (FTTH), veri merkezleri ve fiber optik bağlantı ekipmanlarında pek çok patente sahip olup, kendi Ar-Ge’sinde çok çeşitli ürünler geliştirip sektörün kullanımına sunmuştur.

Ayrıca, anahtar teslim elektrik taahhüt işleri, ısı takip ve izleme ve bilişim sektöründe de hizmetleriyle de lider firmalar arasında yer almaktadır.

Ticari Markalar

Samm, Samm Teknoloji, Foyer, FOTAS SAMM Teknoloji A.S’nin kayıtlı Ticari markalarıdır. Diğer isimler, ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.